Het Europese kwaliteitslabel voor motoropleidingen

Het Europese kwaliteitslabel voor motoropleidingenVelen van ons hebben een motorrijbewijs, behaald bij een erkende rijschool. Maar de ene rijschool is de andere niet, en wat met rijopleidingen in het buitenland? Om de kwaliteit van de Europese rijopleidingen te meten heeft de ACEM, de Europese vereniging van fabrikanten van motorfietsen, samen met de Duitse Raad Verkeersveiligheid (DVR) een kwaliteitslabel voor motoropleidingen gelanceerd dat in elk Europees land dezelfde criteria oplegt. Specifiek moet de opleiding gericht zijn op veiligheid, gevaarherkenning en risicobewustzijn. Met dit initiatief wil de sector de veiligheid van motorrijders verhogen, over de grenzen heen.

Het label wordt toegekend aan een specifiek programma, niet aan de instelling of de rijschool die het levert. Concreet wil dit zeggen dat een rijschool met verschillende vestigingen slechts één certificaat kan krijgen. Elke rijschool kan het label aanvragen als volgende categoriën voldoen aan de strenge vriteria: de inhoud van de opleiding, de methodologie, de kwalificatie van de opleiders en de algemene kwaliteit van de opleiding. Dit wordt gecontroleerd door de esperts van de DVR en voor elke categorie dient minimaal 40% gehaald te worden. Voor de vier categoriën samen dient men minimaal 60% te behalen.

Het eerste label werd tijdens de ACEM-conferentie van 7 september 2016 uitgereikt aan de KNMV, de Nederlandse motorrijdersvereniging. In Duitsland voldoen al meer dan 18 instanties aan de vereisten en ook in andere landen is het label in opmars.

Wie meer wil weten over het kwaliteitslabel kan op de site van FEMA een interview lezen met mevrouw Veneta Vassileva, veiligheidscoördinator van de ACEM.

Bron: MAG/FEMA