Viva la Vespa! Groeten uit de Abruzzen!

Abruzzen, Juli 2017
Viva la Vespa
Chi viene e chi va
L'amicizia è molto píu di un'emozione
final_21x21_VivaVespa-19a.300.png
final_21x21_VivaVespa-19b.300.png
25overlay.png
boek_front_transparant.png
25overlay.png

Viva la VespaDat het vooral een verhaal over vriendschap geworden is. Dat is wat me het meest bijgebleven is aan het gesprek met Gabriele Pellegrini. De Limburger herhaalde het meermaals durende onze conversatie. Het was vrijdagnamiddag en het Vliegpleintje werd vooral gevuld door Manu die als een wervelende duivel-doet-al het zaaltje aan het voorbereiden was op het verassingsfeestje voor Rocco. Dat de vriendschap tussen deze twee zo verschillende mannen aan de basis zou liggen van wat nu in boekvorm voor me lag hadden weinigen vermoed.

Gabriele is graficus van opleiding maar in de eerste plaats professioneel Italië-promotor. Met zijn vzw Taste Italy geeft hij zijn Italiaanse roots een prominente plaats in zijn leven. Wie een kijkje neemt op de webstek van de vereniging wordt meteen ondergedompeld in dat Italië dat ook Manu en Rocco zo koesteren. Net zoals Rocco is Gabriele een zoon van de Abruzzen. Net zoals het Limburggevoel, of de verbondenheid tussen West-Vlamingen die buiten de eigen provinciegrenzen treden, zo is er ook die onuitgesproken band onder Italianen. En of die Italianen nu in Italië, dan wel in de Belgische mijnstreken geboren zijn, die Italiaanse afkomst, daar zijn ze terecht trots op.

Gepassioneerd vertelt Gabriele over Italiaanse auto's, gastronomie, mode en... Vespa's. Want hoewel het land vele stijliconen heeft voorgebracht speelt de Vespa in een klasse apart. Een merk met een rijke geschiedenis, een grote herkenbaarheid en een trouwe schare aanhangers die in omvang misschien enkel geëvenaard wordt door dat andere Italiaanse icoon, dat met het steigerende paardje.

Maar het ging dus vooral over vriendschap. Vriendschap tussen Italianen, Italiaanse Belgen en -waarom niet?- geadopteerde Italianen zoals Manu. Vriendschap is een universele menselijke eigenschap en bestaat in alle culturen en over de grenzen heen. Vriendschap is ook wat zovele Italiaanse en Belgische gezinnen dreef toen ze solidariteitsacties opzetten toen het noodlot toesloeg en de aarde in enkele jaren tijd meerdere keren beefde en het land, waar zovele generaties hun hart aan verloren hadden, in zijn ziel getroffen werd.

Op dat moment werden ook internationaal de vriendschapsbanden aangehaald en sloegen talloze verenigingen en serviceclubs de handen in elkaar. Zo ook Taste Italy van Gabriele Pellegrini dat mee zijn schouders zette onder het initiatief "Een hart voor Italië".

Ondertussen is Gabriele ook geen onbekende meer in de wereld van de Vespaclubs. Hij rijdt zelf, op aanraden van zijn broer, met een 125cc uit 1964. Via de Limburgse clubs kwam hij in contact met Rocco van Vespa Club Mons-Borinage. Die vertelde over wat toen nog het plan was om samen met Manu van Vespa Club Oostende naar de Abruzzen af te reizen om er, op de Vespa, het echte Italië op te snuiven.

In het verhaal van de vriendschap tussen beide Vespisten, en hun gedeelde liefde voor Italië, herkent Gabriele de passie die ook hij deelt en het idee krijgt vorm om de reis van dat bonte gezelschap scooterrijders, met hun verscheidenheid in afkomst en hun eenheid in hun trots op hun hobby, hun passie, om die reis te integreren in het concept van "Een hart voor Italië"

Ondertussen is "Chi viene e chi va" alweer een vervlogen herinnering en zit Gabriele hier voor mij met zijn versie van dat verhaal. Een boek met daarin zijn impressie van de Abruzzen, aangevuld met getuigenissen van vrienden, citaten van streekgenoten,... 144 pagina's echt Italië met een roadmovie van 15 minuten over vriendschap en liefde voor Italië erbovenop. De opbrengst gaat bovendien naar 1♥Italia. Die vriendschap, weet je wel?

Viva la Vespa

L'amicizia è molto píu di un'emozione

Viva la Vespa is behalve een uniek souvenir aan een onvergetelijke reis onder Vespavrienden ook een heerlijk authentiek document voor wie zich wil onderdompelen in het echte Italië van de Abruzzen.

Aan de hand van het motto "L'amicizia è molto píu di un'emozione" (Vriendschap is veel meer dan een emotie) neemt Gabriele Pellegrini je mee naar pittoreske pareltjes via weetjes, gerechten, getuigenissen en vooral veel mooie foto's. Stel zelf je Vespa-avontuur samen gebaseerd op een schat aan ervaringen, tips en herinneringen met deze gids van meer dan 140 pagina's.

De opbrengst van dit boek wordt geschonken aan "Een hart voor Italië" dat opgericht is ten voordele van de getroffen Italianen na de aardbevingen in Marken, Abruzzen en Umbrië. Bestellen kan voor €25/stuk via info@taste-italy.be.