De andere oorlog

Uur van vertrek:
8u30

Beste Vespavrienden,

8 jaar lang hebben we in clubverband de Grooten Oorlog herdacht, zoals de traditie het wou telkens in het eerste weekend van oktober.
“Lang genoeg getreurd om dien oorlog” zong Willem Vermandere… en inderdaad, na de climax van alle herdenkingen in de aanloop naar "100 jaar WOI wapenstilstand"… lijken de meeste herdenkingen stil te vallen.
Neem dat gerust letterlijk: menig Iepers etablissement kreeg het reeds moeilijk om het hoofd boven water te houden. Zo ook “En Haut” op de Grote Markt, waar wij vorig jaar ons weekend afsloten. Sophie moest er helaas mee stoppen, wegens te weinig (vnl Britse) toeristen. De één zijn dood, de ander zijn brood. Ook dat blijft niet duren.

100 jaar geleden likten onze voorouders intussen hun wonden en begonnen moeizaam aan de heropbouw. Het verdrag van Versailles was hierbij zo vernederend voor Duitsland, dat een “ideale voedingsbodem” voor een volgende wereldoorlog al meteen werd gelegd.
En wat zien we nu gebeuren? Her en der komen de herdenkingen van 75 jaar bevrijding - WOII naar boven.

Vespisten zijn trendgevoelig? Waarschijnlijk wel, maar reeds vorig jaar hadden wij het gezegd: we laten het Groote Oorlogverleden na 100 jaar rusten,… maar onze jaarlijkse uitstap rond het oorlogsthema in de westhoek geven wij niet op.
Het stond dus reeds geprogrammeerd, en op 6 oktober is het zo ver: we trekken de westhoek in om enkele merkwaardige overblijfselen uit WOII te exploreren.

De traditie wil ook dat er jaar na jaar wordt afgewisseld tussen een dagtrip en een weekend. Dit jaar wordt het weer een dagtrip.
De formule verschilt niet zo veel van eerdere WOI ritten, alleen is het thema anders, bijna “moderner”. Beide oorlogen waren even grote waanzin, maar hadden verder haast niets gemeen.  Ook dat wordt duidelijk op zondag 6 oktober.
Voor wie graag vroeg start, en wil genieten van een heerlijk ontbijt in Oostende, voorzien we samenkomst bij “Toope” op de Groentenmarkt. Bij Toope doen ze alles… toope, de hele familie (wie kent hen nog van ’t Vistrapje?) werkt toope om ons een  overheerlijke start van de dag te bezorgen. En om 8:30u… vertrekken we strijdvaardig op ons ros!

OPGELET: het vertrek is NIET aan moto’s Ingelbrecht, wel op de Groentenmarkt te Oostende.

Het dagprogramma vind je hier:

7:30 - ontbijt in bistro Toope (groentenmarkt Oostende) - voor wie dat wenst

Ontbijt aan 10€:
Klassieke plank met kaas, ham, confituur, 2 spiegeleitjes, 2 pistolets, 1 croissant, kannetje expresso of thee, vers fruitsap

8:30 - start rit
9:30 - vliegtuigcrash Ramskapelle
10:00 - de citerne van Veurne
10:30 - Fintele - sluizencomplex (opgeblazen in mei 1940)
11:00 - V2 lanceerbasis Proven
11:20 - kasteel Couthof - domein van d’Udecem d’Acoz… of nonkel Henri
11:45 - aperitief en middagmaal in het Molenhof (’t Oud Postje) te Oostvleteren

Middagmaal aan 22€:
4 keuzemogelijkheden:
     1/ lamstongetjes provencaals
    2/ tajine van varkenswangetjes en kippenvleugeltjes
    3/ steak met bearnaise en champignon (beide sauzen worden voorzien, dus niet nodig om keuze te maken)
    4/ gebakken lotte (vis)

Telkens met huisgemaakte kroketjes of frietjes.
Inclusief 1 glas wijn, bier of frisdrank - Gratis water

13:15 - vertrek richting Adinkerke
13:45 - Adinkerke: Cabour museum (gratis)
14:30 - vertrek richting Nieuwpoort
15:00 - ontmoeting met JM Barra aan Albert I monument
15:00 =>... - wij leveren ons over aan onze ervaren WOII gids JM Barra - we volgen zijn Willys Jeep richting Cosmos-Leffinge

Wil je er bij zijn, schrijf dan zo snel mogelijk in. We kunnen slechts een 30-tal deelnemers toelaten, om alles in goede banen te leiden en het drukke programma vlot af te werken.

Graag tot 6 oktober!

Patrick