Grooten Oorlogweekend

vrijdag, 5 oktober, 2018 tot zondag, 7 oktober, 2018
Plaats van afspraak: 
Monument van de gesneuvelden, Sint-Petrus & Paulusplein Oostende (aan de grote kerk)
Uur van vertrek: 
11 uur
grooten_oorlog_transparant_MD.png
GO17_titel_1.png
GO17_titel_2.png
weekend.png

INSCHRIJVINGEN AFGESLOTEN WEGENS MAXIMAAL AANTAL DEELNEMERS BEREIKT

 

100 jaar geleden… na 4 jaar door de modder van onze omgeploegde westhoek - vaak letterlijk - te zijn opgezogen, komt eindelijk de bevrijding in zicht.  En we zouden geen Vespisten zijn als we dat niet zouden herdenken, herbeleven, her-rijden ook!

De 8e uitgave van de Grooten Oorlogsrit wordt er één om niet te vergeten. Niet alles, maar toch veel van de hoogtepunten van de voorbije jaren komen opnieuw aan bod, inclusief een aantal gekende gezichten. 

Steeds bekijken we het vanuit het oogpunt van de bevrijding: wat heeft zich hier allemaal afgespeeld, hoe drijft de hoop op het weerzien van het thuisfront sommigen tot wanhoop?

Welke betere uitvalsbasis dan ons geliefde Ieper kunnen we hiervoor bedenken? Waar de troepen in 1914 strijdvol doorheen de “Menenpoort” (die er toen nog niet als dusdanig stond) de heuvels introkken, langs diezelfde invalsweg keren duizenden vanaf het najaar van 1918 strompelend terug. Vaak kunnen ze slechts hun wonden likken op het puin van wat ooit hun fiere stad was. 

Maken we één groot openluchtmuseum van Ieper, zoals Churchill voorstelde? "...een mooier monument dan Ieper in het middaglicht kan moeilijk worden aanschouwd. Een heiliger plaats voor het Britse ras bestaat niet in de wereld."

Dat is buiten de veerkracht van de Ieperlingen gerekend, die reeds in 1919 aan de heropbouw beginnen. Als een feniks herrijst Ieper uit haar as. 

Ter compensatie mogen de Britten een imposant monument oprichten… om de namen van de talloze vermisten nooit te vergeten. De echte Menenpoort is geboren, en meteen wordt de grondslag voor onze “Menin Gate Journey” gelegd.

Waar kunnen wij, Vespisten, beter ons kamp voor een verlengd weekend opslaan dan in "The Poppies 2"? We hoeven slechts onze hand uit te steken om de Menenpoort aan te raken, we horen de Last Post tot in ons bed weerschallen.

Of toch niet, want er is natuurlijk te veel te beleven in het bruisende Ieper van 2018 om reeds om 20u onder de wol te kruipen. Ook al zal het dagprogramma zo geladen zijn dat een welverdiende rust zich opdringt… om er de volgende dag weer tegenaan te kunnen: opnieuw de heuvels in, op zoek naar achtergebleven strijders.

 

Organisatie & research: Patrick Lewyllie

 

Praktisch

We vertrekken op vrijdagmiddag richting Ieper waar we eten in Brasserie Kazematten.

Logeren doen we in The Poppies 2, waar we beschikken over verschillende gezamenlijke kamers die elk beschikken over hun eigen sanitair en individuele bedden. Verblijf, inclusief ontbijt op zaterdag en zondag kost €70 (op voorwaarde dat we aan de vereiste 35 Vespisti komen!).

Op zaterdagmiddag eten we een lunchpakket (geen paniek, daar zorgt VCO voor!) en 's avonds schuiven we aan in De Dreve in Zonnebeke.

Op zondagavond zijn we weer terug in onze Koningin der Badsteden.

Inschrijven is verplicht en beperkt tot het maximum aantal deelnemers bereikt is.