Bende van Bart: "D-Day achterna"

donderdag, 11 augustus, 2016 tot maandag, 15 augustus, 2016
Plaats van afspraak: 
Leffingebrug, Leffinge
Uur van vertrek: 
06:30

De Bende van Bart

De bende van Bart, wat is dat voor een ding?

Sinds 2003 organiseer ik graag de Bende van Bart, toen geïnspireerd op de Bende van Wim (Opbrouck op CANVAS) die er met vrienden met de motor op uittrok, redelijk basic, waarin verrassingen onderweg bij het reizen zich aandienden. Ook en vooral het zich openstellen voor alles en nog wat onderweg, cultuur met en kleine "C" en zeker veel fun. Intens veel beleven met echte vrienden en veel rijden, zonder meer.

Er werden van meetaf aan voor de Bende van Bart drie belangrijke voorwaarden gesteld: 

  1. Elke kilometer moet met de Vespa worden gereden (niet met Vespa op een aanhanger of in een bestelwagen)
  2. Er wordt zonder uitzondering in een tent geslapen (geen chalet huren op een camping
  3. Het gaat om low budget.

 

Voor een goed begrip: de Bende van  Bart staat open voor elk VCO-lid, met een beperking van het aantal  deelnemers en met een eerste inschrijvingskans voor zij die reeds eerder meegingen. Zijn deze plaatsen niet ingevuld, dan is er ruimte voor anderen. De bende van Bart is niet te verwarren met mijn tweejaarlijkse grote rit die ik op eigen initiatief (geen clubinitiatief) met enkele uitgekozen vrienden beleef.

Bart

Een hautain gezelschap, denkt u misschien? Neen, elke deelnemer van vorige edities weet dat voor een dergelijke formule het aantal rijders niet groot mag en kan zijn. Gewoon uit veiligheid (in het buitenland gelden onze regels van wegkapiteins niet), er zijn beperkte mogelijkheden tot logies, ergens iets gaan eten heeft beperkingen (je kan moeilijk binnenvallen met 30 personen, want dan vraagt men om te reserveren). Dit laatste is onmogelijk en druist in tegen de principes van de BVB (Bende van Bart) omdat we onderweg dingen beleven, niet alles staat immers vast, we trekken er op uit, we ervaren en ontmoeten, kennen enkel de grote lijnen en we zien wel… 

Er volgden ondertussen veel edities die zich vooral in Noord-Frankrijk afspeelden. Dit jaar gaan we voor het eerst flink verder: we rijden 450 kilometer in één ruk om ‘te landen’ nabij de landingsstranden van Normandië. Wie wil deelnemen, moet zichzelf kennen en weten of hij 8 of 9 uur op de Vespa kan doorbrengen. En wie aan deze editie deelneemt, moet zich uiteraard realiseren dat hij best interesse in de oorlog ‘40 – ’45 moet hebben.

 

Hier enkele detailgegevens over het thema van 2016: D-day achterna

Vertrekdatum: donderdag 11 augustus 

Ter plaatse: vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 augustus (waarbij 10 historische hoogtepunten verbonden aan de landing van Normandië aan bod komen)

Terug: maandag 15 augustus 

Afstand: ongeveer450 km = 12 uur onder weg – 8 à 9 uur Vesparijden, dus dit geldt voor geoefenden. We rijden niet op snelwegen, enkel nationale en departementale wegen.

Verplichting: iedereen beschikt over een buitenlandse reisbijstandsverzekering. 

Concreet reisdetails: 06.30  uur aan de Leffingeburg – (warm) eten onderweg – ’s avonds brood, wijn en kaas op de camping – vermoedelijke aankomst tussen 18.00 en 19.00 uur

Vertrek op maandag: 09.15 uur (inclusief ontbijt en afbreken van tenten en bagage stapelen op de Vespa) – vermoedelijke aankomst na 21 uur.

Verblijf: Camping Municipal Arromanches
Totaal aantal plaatsen: 124 
CampingID: 473314
Adres: Avenue de Verdun
Plaats: 14117 - Arromanches Les BainsDepartement:Calvados
Website: klik hier
GPS coördinaten: 49.33811 / -0.62645 ( 49° 20' 17.2'' N    0° 37' 35.2'' W )

Geschatte prijs per persoon op basis van tarief 2015

4.10 + 3,65 + 2,65 + 0,20 =10,60 euro
Electra = 3 euro 

Arromanches

Arromanches heeft een kleine vissershaven die in de oorlog bezet was door de Duitsers. Om de Duitsers aan te vallen bouwde men hier betonnen caissons, waarvan je er tot op de dag van vandaag nog enkele kunt bewonderen. Om te begrijpen hoe deze kunstmatige haven gebouwd werd kan je gaan naar het Musée du Débarquemant.

MUSEUM 360

Colleville-Sur-Mer

In deze stad vind je het Normandy American Cemetery and Memorial, een enorm Amerikaans kerkhof, gebouwd in marmer. Hier zijn in totaal 9386 graven op een oppervlakte van 70 hectare. De kruisjes die op de graven geplaatst zijn staan steeds in een rechte lijn, vanuit welk oogpunt je het ook bekijkt. Indrukwekken en zeker de moeite waard om de slachtoffers van de oorlog te vereren.

Pointe Du Hoc

Pointe du Hoc ligt op een rots die hoog boven het strand uittorent en zich tussen de stranden Omaha Beach en Utah Beach bevindt. Van hieruit kon men de landing op deze stranden controleren. Dit was dan ook het eerste punt dat veroverd werd van de Duitsers, zodat de landing verder goed kon verlopen.

Sainte-Mère-Eglise

Op D-Day werden 15.000 Amerikaanse parachutisten gedropt in en rond Sainte-Mère-Eglise. Een parachutist bleef hangen in de kerktoren, een beeld dat tot op de dag van vandaag iedereen bijblijft.  Aan de torenspits van de kerk hangt nog steeds een pop met een parachute. Spring zeker binnen in het Musée Airborne. Hier vind je alle informatie over de landing rond St-Mère-Eglise.

Airborne museum

La Cambe

In La Cambe ligt het Duitse militair kerkhof. Dit is veel soberder dan het Amerikaanse, maar zeker een bezoek waard.

Pegasus Bridge

Pegasus Bridge is een ophaalbrug tussen Caen en Ouistreham die met Operatie Tonga het begin van D-Day inluidde. Het bijhorende museum heeft de originele brug in eigendom en schaft tevens duidelijke uitleg gepaard met een ontroerende film over dit stukje geschiedenis. Tip: ga eens langs bij de vriendelijke Madame Gondree van Pegasus Bridge Café, wiens ouders het café tijdens de invasie uitbaatten.

Waar vind je de belangrijkste landingsstranden?

De kuststrook waar de landingen zich voltrokken, werd verdeeld in vijf stranden met een eigen codenaam. Op elk van deze plaatsen kan je een uitstapje naar het strand combineren met een dosis aangrijpende geschiedenis.

Utah Beach

Utah Beach was de codenaam voor het meest westelijke landingsstrand, op het schiereiland Cotentin tussen de dorpen Pouppeville en La Madeleine. Hier sneuvelden talloze Amerikaanse soldaten. Als eerbetoon aan de Amerikaanse slachtoffers zijn hier enkele monumenten opgericht. Vooral in de buurt van hetMusée du Débarquement (ook wel gekend als het Utah Beach Landing Museum) kan je stilstaan bij ontzagwekkende monumenten. Het museum zelf wijdt zich aan de reconstructie van D-Day, de eerste dag van de landingen in Normandië. Met behulp van filmmateriaal en tentoongestelde legeruitrusting en militaire voertuigen krijg je een beeld van het verloop van deze helse dag. Tijdens de landingen in Normandië werd het bezet gebied ook bestookt vanuit de lucht. Als je de operaties van de Amerikaanse parachutisten tijdens de landingen in detail wil volgen, trek dan naar het dorp Sainte-Mère-Église. Hier tref je talloze informatieborden aan die de acties van de luchtlandingstroepen uit de doeken doen.

Omaha Beach

Op Omaha Beach, tussen de dorpen Sainte-Honorine-des-Pertes en Vierville-sur-Mer, vonden hevige gevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse soldaten. Dekraters van bominslagen op de kliffen langs het strand getuigen nog van de intense strijd. Het Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer is verplichte kost voor elke bezoeker van Normandië. Dit verbluffend grotekerkhof met ellenlange rijen witte grafstenen voor gesneuvelde Amerikaanse soldaten laat niemand onberoerd.

Nog meer aangrijpende monumenten voor de Amerikaanse slachtoffers tref je aan in Vierville-sur-Mer. Maak een sprakeloze wandeling langs de velegedenktekens in de buurt van dit dorp en sta stil bij de gruwel van de oorlog. Voor extra achtergrondinformatie over de landing aan Omaha Beach kan je terecht bij een handvol musea. Vooral het Musée Memorial d’Omaha Beach in Saint Laurent-sur-Mer en het Musée D-Day Omaha in Vierville-sur-Mer hebben een indrukwekkende collectie militair materiaal in huis.

Juno Beach

De Canadese troepen namen de landing op Juno Beach voor hun rekening. Op deze kuststrook tussen de dorpen Saint-Aubin-sur-Mer en Courseulles-sur-Mer vind je meerdere monumenten ter ere van de Canadese slachtoffers. Vooral het militaire kerkhof Canadian War Cemetery in Beny-sur-Mer is van een ontroerende schoonheid. Wil je meer weten over de rol van de Canadese troepen tijdens de landingen in Normandië? Neem dan een kijkje in het Centre Juno Beach, waar origineel filmmateriaal de Canadese oorlogsoperaties in Normandië in beeld brengt.

Gold Beach

De Britse troepen waren verantwoordelijk voor de landing aan Gold Beach, een kuststrook tussen Le Hamel en Ver sur Mer. Voor de bevoorrading van de troepen liet het Britse leger een groot aantal betonnen vlotten overvaren. In de buurt van Arromanches drijven nog steeds twintig van deze grote pontons op het water.

Het Musée du Débarquement in Arromanches vertelt het verhaal van dit militaire huzarenstukje. Met filmbeelden en schaalmodellen legt het museum uit hoe de Britten deze kunstmatige haven konden aanleggen. Eveneens in Arromanches kan je in een cirkelvormige filmzaal gaan kijken naar de film “The Price Of Freedom”. Tijdens de filmvertoning passeren fascinerende archiefbeelden uit 1944 de revue.

Sword Beach

De landing aan Sword Beach, tussen Ouistreham en Luc-sur-Mer, was eveneens in handen van de Britten. In een reeks kleine musea in de regio kom je meer te weten over de Britse operaties op Sword Beach, maar het stadje Ouistreham is ongetwijfeld het hart van Sword Beach. De militaire kerkhoven, de musea en een rist monumenten en gedenktekens houden de herinnering aan de gevechten op Sword Beach in leven.

Bart Houwen

 

Organisatie: 
VCO