Over ons

Vespa aan zeeVespa Club Oostende is een unieke vespaclub aan zee die net dat ietsje meer biedt. De unieke eigenheid van de club, het samenhorigheidsgevoel en de kameraderie onder de leden is legendarisch in de Belgische vespawereld. Of je nu geboren en getogen bent in onze Koningin der Badsteden, je bent er aangespoeld of je hebt gewoon je hart verpand aan de enige echte stad aan de kust, je bent welkom als een van ons. Een van "die van Oostende" die met hun rode jassen zowat alle vespatreffens kleuren.

Ben je een vesparijder die houdt van toeren op zondag, van het deelnemen aan (meerdaagse) vespaevenementen in binnen- en buitenland, ben je een citytripper die een (wereld)stad graag al eens per Vespa verkent of ben je een ware kilometervreter? Bij ons vind je vast en zeker gelijkgestemde zielen. Bij VCO telt wie je bent, niet wat je bent, en dat voel je op elke activiteit. Daarom is VCO een van de snelst groeiende vespaclubs van het land en daarom scoren we steevast hoog in het toeristisch kampioenschap. Ons motto is niet voor niets "Noois allein'op boane!" Wij zijn meer dan een club, wij zijn een ploeg!

Geschiedenis

De oudste bronnen die we terugvinden van Vespa Club Oostende zijn die van de jaren ’50 van de vorige eeuw. We vinden een krantenknipsel terug van een bal uit 1956 waarop een zekere Germaine Beukenhoudt verkozen werd tot miss Vespa. Wie weet vinden sommigen in dit artikel inspiratie om onder onze leden een miss Vespa 2014 te kiezen? Het is maar een idee… Ook op 12 maart 1958 maakte de kranten melding  van een soortgelijk initiatief. In de archieven vonden we een oud logo uit 1959 dat we met opzet en uit respect voor onze illustere voorgangers hebben opgepoetst en bewaard.

We hebben verder geen concrete aanwijzingen uit de periode die volgde. De gouden jaren ’60 zijn als het ware aan het vespa-oog  ontsnapt. We kunnen enkel veronderstellen dat de toenmalige vespahype ook de kust heeft weten te bereiken. Het vespasucces deed in die periode de ene club na de andere uit de grond rijzen. Maar hoe we ook ons best deden, we moeten een flinke sprong maken naar de jaren ’80 en ’90 om de geschiedenis van onze club opnieuw in kaart te brengen. De stille periode ‘ 70 en beginjaren ’80  -wie moest op dat moment nog een Vespa hebben?– zijn daar niet vreemd aan. Oostendenaars met een goed geheugen weten dat de fietshandelaar en vespaverkoper Kessels (op de Torhoutsesteenweg, nu is Midas er gevestigd) zijn laatste vespamodellen gewoon in een persmachine tot schroot liet geworden. De Vespa betekende nog nauwelijks iets, laat staan dat geïnteresseerden een clubje zouden vormen. 

Het was William Rondelez, die de vespamicrobe danig te pakken had, die de Vespa Club Oostende weer in de steigers zette. William Rondelez was bovendien vele jaren nationaal secretaris en betekende dus iets voor in de Belgische vespawereld. Met letterlijk een handvol geïnteresseerden trotseerde hij de eindjaren ’90 en de aanvang van het nieuwe millennium. Vanaf 2004 kreeg de club steeds meer leden. Einde werkjaar 2010 waren al 14 personen geïnteresseerd in de club.

11-11-11: een keerpunt

11 november 2011: een datum die in onze clubgeschiedenis niet licht zal worden vergeten. Zes geëngageerde leden van de op dat moment 29 VCO-leden wilden de club in een nieuwe bestuursstructuur gieten met gedeelde verantwoordelijkheden. De plannen werden op 11 november 2011 uit de doeken gedaan. Zo werd de club nieuw leven in geblazen: er kwam een website aan te pas, een rittencoördinator werd aangesteld, logistiek werd belangrijk naast de traditionele taken als secretaris, penningmeester en voorzitter. Manu Mommerency werd onder handgeklap als voorzitter verwelkomd. Ook werd de club binnen de kortste keren een vzw.

Vandaag klokt VCO af op  ongeveer 200  leden. Een pluim op de hoed van alle leden en bestuurleden. VCO betekent iets, maar dat voelde u al aan. Het gevarieerde aanbod, de sfeer, de samenwerking met andere clubs uit binnen – en buitenland, de communicatie, … allemaal kenmerken die VCO kleur geven. Bovendien kon het VCO-bestuur in 2014 de organisatie van de Belgian Vespa Days binnenrijven, een bewijs dat de andere clubs in België het clubje aan de zee wel zagen zitten.

U merkt het, Vespa Club Oostende heeft niet alleen een verleden, maar, vooral, een toekomst!

Lidmaatschap

Als lid van Vespa Club Oostende kan je deelnemen aan al onze activiteiten. Maar niet alleen aan die van ons! Via Vespa Club België, de federatie waar Vespa Club Oostende deel van uitmaakt, kan je deelnemen aan alle officiële treffens in ons land, inclusief de Belgian Vespa Days. Voor wie zich niet wil beperken tot ons kleine Belgenland is er de Vespa World Club waarbij je, dankzij je lidmaatschap van Vespa Club Oostende, ook bent aangesloten. Je kan je dus met alle gemak inschrijven voor de Vespa Alp Days, de British Vespa Days of, waarom niet, de Vespa World Days! En voor slechts €5 extra ben je meteen ook lid van de Belgische Federatie voor Oude voertuigen wat je nog meer voordelen oplevert. Bovendien krijgen houders van de European Disability Card een korting van €5 en kan je als je (op eigen initiatief) lid wordt van de Vlaamse Motorrijdersbond van België genieten van een extra verzekering en een terugbetaling van een deel van je lidmaatschap door je mutualiteit.

Ook op onze website heb je als VCO'er trouwens een streepje voor. Zo kan je onze gereden routes downloaden, de wetgeving voor motorrijders van je vakantiebestemming opzoeken in onze handige landenfiches, VCO-kledij en -gadgets bestellen of het laatste clubnieuws lezen.

Leden van Vespa Club Oostende vind je overal. Aan t 'zèètje uiteraard. Maar ook in het verre binnenland of buiten onze grenzen. Als je naar een treffen of bijeenkomst rijdt vind je vast wel iemand om een eindje met je mee te rijden of kan je zelf inpikken ergens langs de weg. Je bent werkelijk "noois allein'op boane" zoals onze slogan het zo treffend verwoordt. We zijn overal, en met velen!

VCO is ook niet zo maar een club waarbij je je jaarlijks snel even je lidgeld betaald en er voor het rest van het jaar niets meer van hoort. We zijn actief op twitter, hebben naast onze officiële pagina een zeer actieve Facebookgroep en onze leden krijgen ook regelmatig een mail in de bus met de vespa-agenda voor de volgende weken. Velen spreken ook spontaan af, op een zonnige dag, voor een (avond)ritje onder vrienden. Want dat wordt je wel, bij VCO.

Heb je nog steeds interesse om lid te worden van een van de snelst groeiende vespafamilies van het land? Lees dan eerst even het huishoudelijk reglement voor je verdergaat. Goede afspraken maken immers goede vrienden!

Inschrijven voor het seizoen 2020 doe je hier.

Ben je al lid, dan kan je hier je lidmaatschap hernieuwen.

Het lidmaatschap voor 2020 bedraagt € 35.

Team VCO

Team VCO zorgt voor de dagelijkse werking en het beheer van Vespa Club Oostende.
Zij zijn de eerste vrijwilligers van onze club en hebben elk hun eigen specialiteiten, kwaliteiten en eigenschappen.
Aarzel niet hen aan te spreken als je vragen hebt.

  • Manu Mommerency | Voorzitter-Coördinator
  • Bart Houwen | Secretaris
  • Wouter Vanhonsebrouck | Penningmeester
  • Edwin Deprez | Administratie, GDPR & Website
  • Carlos Van Craeynest | Rittencoördinator
  • Luc Pollet | Media & Catering
  • Johan Deprez | Pers & Communicatie
  • Kris Vanhoucke | Logistiek
  • Sandra Leenaerts | Afgevaardigde Vespa Club België

Wil je iemand persoonlijk contacteren via e-mail?
Zet dan de voornaam voor @vespacluboostende.be ;-)