Avondrit OMS+VCO (Onder leiding van Patrick) + bezoek bunker

maximaal 24
Aantal beschikbare plaatsen

INSCHRIJVEN VERPLICHT!

Aantal inschrijvingen: maximaal 24 (met toegang tot de commandobunker) + 25 “vrije” deelnemers

Prijs: ticket van € 2,50 + prijs van de gids (€ 70) te verdelen onder het aantal deelnemers (reken op ongeveer zes eurootjes totaal)

Vrije deelnemers nemen gratis deel aan de rit, maar worden niet toegelaten tot de bunker

Inschrijven hier mogelijk met bezoek aan de commandobunker!

Inschrijvingen beperkt tot 24 deelnemers - kostprijs 6 euro/persoon overmaken op rekening  IBAN BE75 0011 3784 4251

Met de vermelding Avondrit OMS+VCO - VOORNAAM NAAM

Beste vrienden van OMS, VCO, én… zoals de traditie het wil: eventuele niet-leden (als er plaatsen vacant zijn)

op vrijdag 9 juli is het weer zo ver: we rijden onze zoveelste jaarlijkse verbroederings-avondrit: motor of vespa, groot of klein, lid of geen lid?...

Zij aan zij trekken we opnieuw door onze geliefde polders. We vertrekken om 17:30, en kiezen resoluut voor de mooiste wegen: gaandeweg zien we ons polderlandschap overgaan in een licht glooiend heuvelland ten zuiden van Ieper.

Tegen 19u staan we aan de voet van de Kemmelberg (de hoogste heuvel van onze provincie).

Volgens traditie rijden we niet enkel “om te rijden”, we koppelen er ook een leerrijk bezoek aan vast.

Deze keer betreden we de Commandobunker, een gigantische bunker uit de Koude Oorlog die goed verscholen onder de Kemmelberg ligt. Dat het niet een zoveelste oorlogsbunker is, wordt snel duidelijk: onze gids kan er uren over vertellen… maar beperkt zich tot de essentie in een anderhalf uur durend bezoek.

Niet iedereen kan mee in de bunker: de plaatsen zijn beperkt tot 24 personen. Wie uit de boot valt, of wie gewoon een terrasje verkiest boven de rondleiding, kan ik aanbevelen om op de Kemmelberg het terras van de Belvédère uitkijktoren te kiezen.

Om 20:30u verlaten we de bunker… nog ruim de tijd om het terras te vervoegen. De dagen zijn immers laaaang.

Het wordt 22u… nog steeds geen Russen in zicht? Nu zal het niet meer gebeuren, we keren dus moe maar voldaan naar ons geliefde Oostende terug. Wie weet is het Vliegpleintje nog open voor een afsluiter?

Patrick

oms-bunker

Begin jaren 1950, in volle Koude Oorlog, bouwen België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg en Nederland een coördinatiebunker voor de West-Europese luchtverdediging.

De nieuw opgerichte NAVO installeert er een eigen systeem maar laat de bunker in Kemmel ongebruikt achter. Pas in 1963 besluit het opperbevel van de Belgische strijdkrachten om de bunker in te richten als hoofdkwartier in geval van oorlog, conflict of oefening. De Russen… komen ze of komen ze niet?

Vele jaren was bijna niemand op de hoogte wat er zich nu precies onder de grond, aan de voet van onze geliefde Kemmelberg, afspeelde. Ook voor mij had het iets mysterieus, toen ik er in de buurt op mijn vlammende oranje Honda CS50 - nieuwsgierig als ik was - rondtoerde. Was het een kwestie van tijd tot de Russen ongenadig zouden toeslaan?

Een bezoek aan de Commandobunker Kemmel is vandaag dan ook een ervaring voor iedereen met interesse in de geschiedenis van de Koude Oorlog. Inderdaad, deze keer hebben we het niet over de Grooten Oorlog, en evenmin over dat ander wereldconflict. Het zijn de jaren 60 met hun oplopende militaire spanningen - die velen onder ons meegemaakt hebben - die we vanuit deze strategische plaats onder de loep nemen.