beach
Vespa Club Oostende is een unieke vespaclub aan zee die net dat ietsje meer biedt. De unieke eigenheid van de club, het samenhorigheidsgevoel en de kameraderie onder de leden is legendarisch in de Belgische vespawereld. Of je nu geboren en getogen bent in onze Koningin der Badsteden, je bent er aangespoeld of je hebt gewoon je hart verpand aan de enige echte stad aan de kust, je bent welkom als een van ons. Een van "die van Oostende" die met hun rode jassen zowat alle vespatreffens kleuren.

Ben je een vesparijder die houdt van toeren op zondag, van het deelnemen aan (meerdaagse) vespaevenementen in binnen- en buitenland, ben je een citytripper die een (wereld)stad graag al eens per Vespa verkent of ben je een ware kilometervreter? Bij ons vind je vast en zeker gelijkgestemde zielen. Bij VCO telt wie je bent, niet wat je bent, en dat voel je op elke activiteit. Daarom is VCO een van de snelst groeiende vespaclubs van het land en daarom scoren we steevast hoog in het toeristisch kampioenschap.

Ons motto is niet voor niets "Noois allein'op boane!" Wij zijn meer dan een club, wij zijn een ploeg!

Team VCO : Wie is wie?

Team VCO staat in voor het beheer van onze club. Heb je een vraag of een probleem, dan kan je terecht bij deze mensen:

Manu Mommerency | Voorzitter-Coördinator
Bart Houwen | Secretaris
Wouter Vanhonsebrouck | Penningmeester
Luc Pollet | Catering & design
Carlos Van Craeynest | Rittencoördinator
Johan Deprez | Pers & communicatie
Sandra Leenaerts | Ondervoorzitter Vespa Club België
Edwin Deprez | Webmaster, databeheer & GDPR
Kris Vanhoucke | Logistiek

Wil je een bestuurslid persoonlijk contacteren?
Zet dan hun voornaam voor @vespacluboostende.be

Hou er rekening mee dat onze club draait op vrijwilligers en dat het dus even kan duren voor je een antwoord krijgt!

Geschiedenis

De oudste bronnen die we terugvinden van Vespa Club Oostende zijn die van de jaren ’50 van de vorige eeuw. We vinden een krantenknipsel terug van een bal uit 1956 waarop een zekere Germaine Beukenhoudt verkozen werd tot miss Vespa. Wie weet vinden sommigen in dit artikel inspiratie om onder onze leden een miss Vespa 2014 te kiezen? Het is maar een idee… Ook op 12 maart 1958 maakte de kranten melding van een soortgelijk initiatief. In de archieven vonden we een oud logo uit 1959 dat we met opzet en uit respect voor onze illustere voorgangers hebben opgepoetst en bewaard.
We hebben verder geen concrete aanwijzingen uit de periode die volgde. De gouden jaren ’60 zijn als het ware aan het vespa-oog ontsnapt. We kunnen enkel veronderstellen dat de toenmalige vespahype ook de kust heeft weten te bereiken. Het vespasucces deed in die periode de ene club na de andere uit de grond rijzen. Maar hoe we ook ons best deden, we moeten een flinke sprong maken naar de jaren ’80 en ’90 om de geschiedenis van onze club opnieuw in kaart te brengen. De stille periode ‘ 70 en beginjaren ’80 -wie moest op dat moment nog een Vespa hebben?– zijn daar niet vreemd aan. Oostendenaars met een goed geheugen weten dat de fietshandelaar en vespaverkoper Kessels (op de Torhoutsesteenweg, nadien was Midas er een lange tijd gevestigd) zijn laatste vespamodellen gewoon in een persmachine tot schroot liet geworden. De Vespa betekende nog nauwelijks iets, laat staan dat geïnteresseerden een clubje zouden vormen.
Het was William Rondelez, die de vespamicrobe danig te pakken had, die de Vespa Club Oostende weer in de steigers zette. William Rondelez was bovendien vele jaren nationaal secretaris en betekende dus iets voor in de Belgische vespawereld. Met letterlijk een handvol geïnteresseerden trotseerde hij de eindjaren ’90 en de aanvang van het nieuwe millennium. Vanaf 2004 kreeg de club steeds meer leden. Einde werkjaar 2010 waren al 14 personen geïnteresseerd in de club.

11-11-11 : Een keerpunt

vco-transparant-recolored

11 november 2011: een datum die in onze clubgeschiedenis niet licht zal worden vergeten. Zes geëngageerde leden van de op dat moment 29 VCO-leden wilden de club in een nieuwe bestuursstructuur gieten met gedeelde verantwoordelijkheden. De plannen werden op 11 november 2011 uit de doeken gedaan. Zo werd de club nieuw leven in geblazen: er kwam een website aan te pas, een rittencoördinator werd aangesteld, logistiek werd belangrijk naast de traditionele taken als secretaris, penningmeester en voorzitter. Manu Mommerency werd onder handgeklap als voorzitter verwelkomd. Ook werd de club binnen de kortste keren een vzw.
Vandaag klokt VCO af op ongeveer 200 leden. Een pluim op de hoed van alle leden en bestuurleden. VCO betekent iets, maar dat voelde u al aan. Het gevarieerde aanbod, de sfeer, de samenwerking met andere clubs uit binnen – en buitenland, de communicatie, … allemaal kenmerken die VCO kleur geven. Bovendien kon het VCO-bestuur in 2014 de organisatie van de Belgian Vespa Days binnenrijven, een bewijs dat de andere clubs in België het clubje aan de zee wel zagen zitten.
U merkt het, Vespa Club Oostende heeft niet alleen een verleden, maar, vooral, een toekomst!