Vespa Club Oostende

 

 
 
 

VCO " Biezonder Meetjesland " rit ( onder leiding van Filiep)

zaterdag 14 augustus 2021

 
Tijd
start om 10:00 uur
Inschrijfperiode
donderdag 15 juli 2021 t/m donderdag 12 augustus 2021
Locatie
Sportpark Mister V Arena
Aantal deelnemers
maximaal 100
Aantal beschikbare plaatsen
73
 

Het is een dagrit georganiseerd door één van onze leden , namelijk Filiep Houthoofdt.

 

We vertrekken om 10 u en rijden binnendoor tot Maldegem.

 

We zullen gezamelijk onder leiding van Filiep vanuit Sportstraat Mister V Arena vertrekken richting eerste punt waar iedereen door Filiep, zijn vrouw Lientje en zoon Remi getrakteerd zullen worden op 2 Hotdogs en drankje. Erna rijden we terug onder leiding van Filiep langs lokale wegen ( zo 67 km ) in een mooie lus langs meetjesland ( zie info eronder) daarna nog ene stop om zo terug richting Oostende te rijden.

 

 

VCO "Biezonder Meetjesland" rit 2021 

 

Op het knooppunt van de N9 met de Oude Staatsbaan in Adegem pikken jullie bij me aan, of misschien rij ik wel mee vanuit Oostende.

 

 

We rijden vrijwel meteen binnendoor naar Kaprijke met zijn geschiedenis die teruggaat tot in de Romeinse Tijd. Woonplaats van Roger De Vlaminck, Vital Borkelmans, Bjorn Engels... euh... en wij, Floep, Lientje en kleine Remi. Jullie kunnen, indien gewenst, eerst even verpozen (of gaan tanken iets verderop) aan het "Plein", het grootste groene dorpsplein van Oost-Vlaanderen. Daar is een café, met geïmproviseerd terras vlak naast het Plein, genoemd naar Hippoliet Van Peene. Hippoliet werd wereldberoemd in Vlaanderen want hij was de tekstschrijver van De Vlaamse Leeuw. Ook een mooie locatie voor een groepsfoto!

 

We rijden langs bochtige landwegen naar Bassevelde en vervolgen richting Boekhoute... het vissersdorp zonder haven maar wel nog (één) sloep op het dorpsplein. We flirten met de vele grenspalen tussen België en Nederland (je kan, bij wijze van spreken, je voeten in België staan hebben en plassen in Nederland) tot aan de Posthoorn, via de Grote en Kleine Geul en de Bodemloze Put naar Holleken om te vervolgen naar Assenede, "Asnee" in de volksmond. Een paar knappe bochten brengen ons terug naar Boekhoute die we links laten liggen.

 

Ter hoogte van de grensovergang bij  "Bouchauterhaven" en voorbij de Kapel Nood Zoekt Troost nemen we links en rijden alzo langs de landsgrens naar de Maagd van Gent richting Watervliet. Hier liggen de Jeronimuspolder, Sint-Annapolder, Sint-Barbarapolder, Jonkvrouwpolder en de Sint-Christoffelpolder... oef... een mondvol! Langs de stilaan smaller en kronkelige landwegen bereiken we de "Roste Muis" bij Sint-Jan-In-Eremo waar de listige "Reynaert de vos" naar de smakelijke eenden lonkt bij de aangrenzende vijver. De foto voor de weergave van de Provincie Oost-Vlaanderen trouwens!

 

We nemen wat verder linksaf. De kaarsrechte, van circa 1125 meter, lange Casteleynstraat... een beschermd monument... en dat voor (een goed berijdbare) kasseiweg! De wegen worden pittoresker, romantischer als je wilt, het onkruid in het midden van de weg krijgt hier nog een kans zich te ontplooien. We tuffen langs de Molenkreek verder naar Sint-Margeriete. Het dorp kreeg te maken met een overstroming in de winter 1375-1376 en de Sint-Elisabethsvloed van 1404 en is volledig ingedijkt. Deze indijkingen gebeurden tussen 1350 en 1750 en zijn nog goed te zien.De "postkaart" wegen langs de Blokkreek voeren ons verder en we steken het 46 km lange Leopoldkanaal over, een kunstmatige waterweg tussen 1834 en 1854 gegraven. Hoewel vernoemd naar Leopold I van België was het kanunnik Jozef Andries, volksvertegenwoordiger in het Nationaal Congres en pastoor van Middelburg, die grote voorvechter en initiatiefnemer van het kanaal was. Naast de afwateringsfunctie wilde men er destijds ook onmiddellijk een militaire functie aan geven in het geval het met Nederland nog eens tot een oorlog zou komen, vandaar dat het kanaal ongeveer de grens België-Nederland volgt. Het is echter nooit zover gekomen.

We vervolgen onze weg langs godvergeten, doch goed berijdbare, betonwegels richting Kaprijke en passeren hierbij, voor de "beminde gelovigen" de Kleemkapel. Een legende ligt aan de basis van de kapel. Op een dag in 1750 waren de landbouwers Bernard en Engelbert Claeys op hun land aan het werk, toen ze plots te midden van hun land een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw zagen. Ze namen het mee en bouwden er een kapel uit hout en klei rond vandaar de "kleem" kapel. Rond de Kleemkapel die inmiddels een bedevaartfunctie heeft werd later ook een ommegang, en nog steeds een traditie, in vijftien staties gebouwd.

 

Aan onze rit komt een einde aan ons vertrekpunt op het Plein van Kaprijke, we passeren het monumentale gemeentehuis en de " man met de toeter", een werk van de Antwerpse kunstenaar Philip Aguirre y Otegui en illustreert de roep van Hippoliet Van Peene en zijn Vlaamse Leeuw.

 

 

 

 

Inschrijven